התרת נישואין של בני זוג חד מיניים בישראל: הפסיקה החדשה ומשמעותה
ישראל היא מדינה בעלת מערכת משפטית ייחודית, שבה ענייני נישואין וגירושין בין בני זוג מאותה עדה דתית מוסדרים בדין דתי. מצד אחד זהו חלק בלתי נפרד מהחיים בישראל. מצד שני – הדבר יוצר קשיים עבור בני הזוג שאינם יכולים או אינם רוצים להתחתן לפי המסורת הדתית, כולל בני זוג חד מיניים. פסק הדין שהתקבל זה עתה, המאשר את פירוק הנישואין של זוג חד מיני שהתחתן בחו"ל זה הוא צעד חשוב לקראת הבטחת שוויון זכויות לכל האזרחים. במאמר זה נשקול את ההקשר ההיסטורי, את ייחודיות מעמדם המשפטי של זוגות חד מיניים ואת משמעות התקדים השיפוטי החדש.

1. נישואין חד מיניים בישראל – רקע היסטורי ומעמד
1.1. מעמדם המשפטי של בני זוג חד מיניים
הכרה בבני זוג חד מיניים החלה בישראל כאשר בעקבות תביעותיהם של זוגות ידועים בציבור כאלה קיבלו הכרה משפטית. זה הביא עבור הזוגות החד מיניים זכויות שמהן נהנים בני זוג משני המינים: זכויות ירושה, דיור ציבורי ומשכנתאות מסובסדות לרכישת דירה.
אולם עריכת נישואים רשמיים בישראל עדיין אינה אפשרית עבור בני זוג חד מיניים. בישראל אין אפשרות לנישואים אזרחיים עבור בני דתות שונות (במקרה זה יהודייה וחסרת דת). עבור בני אותה עדה דתית קיימת אפשרות יחידה להיכנס לברית נישואין והיא נישואים דתיים על-פי כללים של קהילות דתיות מתאימות.
לא כולם יודעים זאת, אבל במקרה ששני בני הזוג הינם חסרי דת והדבר צויין בתמצית הרישום ממשרד הפנים קיימת אפשרות לקיים נישואים רשמיים מחוץ למסגרת דתית.
יחד עם זאת האפשרות היחידה שקיימת לבני זוג מעדות דתיות שונות (או כאשר אחד מבני הזוג הוא אדם דתי והשני הוא חסר דת) לבוא בברית נישואים היא רישום נישואים בחו"ל (כולל נישואים בZUM במדינת יוטה), זאת לרבות במקרה של בני זוג מאותו מין.
1.2. עמדת בג"צ בעניין הכרה בנישואים בין בני זוג חד מיניים
פסק דין של בג"צ משנת 2006 היה צעד חשוב בהכרה בנישואים חד מיניים. בית המשפט חייב את פקידי לשכת אוכלוסין לרשום את נתוני הנישואים כאמור במרשם האוכלוסין של משרד הפנים. אולם פסק דין זה לא שינה את מעמדם של נישואים אלה באספקט המשפטי: הוא רק הבטיח רישום למטרות סטטיסטיות בלבד. בית המשפט לא הכיר בזוגיות זו כנישואין במלוא מובן המילה, והשאיר אותה מחוץ למסגרת החוקית של מדינת ישראל.
1.3. הטבות וזכויות של זוגות חד מיניים
עם הזמן רשימת הזכויות של זוגות חד מיניים בישראל התרחבה. בשנת 2020 עיריית תל-אביב הכירה באופן רשמי בבני זוג חד מיניים והעניקה להם את אותן ההטבות כמו גם למשפחות משני המינים. הדבר שימש דוגמה חשובה של תמיכה בשוויון זכויות ברמת השלטון המקומי.
2. קשיים בפירוק נישואים בישראל
2.1. מערכת גירושין
אם בני הזוג משתייכים לאותה עדה דתית, הגירושין מתבצעים בבית הדין הדתי הרלוונטי. במקרה של נישואי תערובת או חוסר זיקה דתית, הגירושין מתבצעים בבית משפט אזרחי.
עבור יהודים הגירושין מתקיימים אך ורק במסגרת בתי דין רבניים, זאת אף אם נערכו הנישואין בחו"ל. הדבר מביא להליכים בירוקרטיים ארוכים, במיוחד אם מוסדות הדת מסרבים להכיר בנישואין וכפועל יוצא – להתיר אותם.
2.2. מאפייני הגירושין אצל זוגות חד מיניים
עבור הזוגות החד מיניים המצב הוא ייחודי, והוא שונה ממשפחות מעורבות רגילות. הרבנות אינה מכירה במשפחות חד מיניות, ולכן אין כל אפשרות להתיר את הנישואין במסגרת בית דין רבני. עד לא מזמן גירושין לזוגות כאלה היו סוגיה שאין מוצא ממנה: לבתי משפט אזרחיים לא תמיד הייתה סמכות שיפוט חד-משמעית, ובתי דין דתיים סירבו לדון במקרים הללו. במיוחד אם מדובר בבני זוג מאותו המין שמבקשים להתגרש, כאשר שניהם יהודים.
3. פסק דין תקדימי על התרת נישואין של בני זוג חד מיניים באוגוסט 2024, אשר התקבל באמצעות ייצוג של משרדנו
3.1. תיאור התיק
בחודשים מאי – אוגוסט 2024 משרדנו ניהל בבית משפט לענייני משפחה תיק התרת נישואין של בני זוג חד מיניים שהתחתנו בגרמניה, כאשר אחת הנשים הייתה יהודייה והשנייה – חסרת דת. הודות למאמצי משרדנו תוך חמישה חודשים לאחר הגשת תביעת התרת נישואין בית המשפט לענייני משפחה בעיר טבריה הוציא החלטה להתיר את הנישואין באופן עצמאי, ובכך יצר תקדים חשוב ביותר.
3.2. מהות ההחלטה המשפטית
הרבנות הגישה את ההסבר הבא: "היות ומדובר בשתי נשים, לנישואיהן אין משמעות הלכתית היוצאת מגבולות של הסכם שיתוף, ולכן אין הרבנות מתערבת בפירוק יחסי השיתוף, והתיק יידון בבית משפט אזרחי".
בעקבות ההסבר של הרבנות בית המשפט לענייני משפחה החליט להתייחס להחלטה זו כהחלטה הלכתית שחלה בהמשך על כל הנישואים החד מיניים בין בני זוג כולל כאשר שני בני הזוג יהודים.
ואלה הם עקרונות פסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה:
- למוסדות הדת אין סמכות בעניינים הנוגעים לבני זוג חד מיניים.
- הסכמת שני הצדדים הינה יסוד מספיק להתרת הנישואין.
- בתי המשפט האזרחיים רשאים לפשט את הליך התרת הנישואין תוך ביטול של הליכים בירוקרטיים מיותרים.
3.3. חשיבות פסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה בעניין התרת נישואין של בני זוג חד מיניים
פסק הדין האמור פתח אפשרות לבתי משפט אזרחיים להבטיח זכויות שוות לכל בני הזוג ללא כל קשר למין ולהשתייכות לעדה דתית כלשהי. פסק דין זה אף יוצר אפשרות לפשט את הליכי התרת נישואין בין בני זוג חד מיניים בעתיד.
4. השלכות לעתיד
4.1. תפקיד חדש לבתי המשפט בעניין התרת נישואין בין בני זוג חד מיניים
פסק הדין מאוגוסט 2024 מדגיש את הצורך בהעברת סמכויות בענייני התרת נישואין של בני זוג חד מיניים לידי בתי משפט אזרחיים. הדבר יוצר מערכת שקופה וצודקת תוך סילוק מכשולים וקיצור של תקופת המתנה להחלטה.
4.2. גורם חברתי ומשפטי
התקדים יהווה תמריץ להמשך פיתוח של מסגרת חוקית המבטיחה שוויון לכל האזרחים. פסק דין זה גם מסמל התקדמות לעבר חברה סובלנית שבה הזכויות והחירויות של כל אדם שמתגרש הינן שוות, לרבות זכויותיהם של בני זוג חד מיניים.
סיכום
פסק הדין האמור של בית המשפט לענייני משפחה בעניין התרת נישואין של בני זוג חד מיניים – זהו צעד חשוב לקראת השוויון. הוא מדגיש את חשיבותה של החלטת בית המשפט האזרחי בעניינים שחורגים מגבולות המסורת הדתית. תקדים זה יקל על חיי הזוגות החד מיניים בתהליך גירושין ויקצר את תקופת הליכי הגירושין שלהם. במקרה המדובר הודות למאמצי משרדנו ההליך לקח חמישה חודשים, ולהבא הוא יימשך כחודש ימים ואף פחות מזה.
אם עומדות בפניכם בעיות משפטיות שקשורות לנישואין או לגירושין, הנכם מוזמנים לפנות אלינו לייעוץ משפטי מקצועי. צרו איתנו קשר באמצעות הטופס באתר או התקשרו בטלפון 972-52-639-2289+ (לשיחות בארץ) או 7925-171-0755+ (לשיחות מרוסיה).
בברכה,
אנסטסיה פוקס, עו"ד